رازحباب هاچیست؟
چرا دمیدن روی یک لایه نازک صابونی، موجب ایجاد حباب میشود؟
همه مایعات از ویژگی کشش سطح برخوردارند. آب را در نظر بگیرید.مولکولهای آب با قدرت بسیار زیاد در مجاورت هم قرار گرفتهاند. کشش سطحی مولکولهای آب که در مجاورت هم قرار گرفته، به قدری زیاد است که مانع کشش بین مولکولهای آب و هوای مجاور آن میشود. همین نیروی کشش سطحی است که موجب میشود غشای نازکی از مولکولها در سطح آب ایجاد شود
در ایجاد حبابهای هوا نیز همین نیروی کشش سطحی است که نقش مهمی ایفا میکند. اگر یک حلقه پلاستیکی را داخل یک ظرف آب خالص قرار دهید و سپس در آن بدمید، حبابی تشکیل نمیشود، چرا که کشش سطحی مولکولها به قدری زیاد است که اجازه نمیدهد مولکولهای آب از هم جدا شوند و از میان حلقه عبور کنند، اما افزودن مقداری صابون به آب میتواند این مشکل را حل کند
به طور کلی مایعاتی که نیروی بین مولکولی قویتری دارند، در مقایسه با دیگر مایعات کشش سطحی بیشتری دارند. یک مولکول صابون، یک سر قطبی و یک سر غیرقطبی دارد. مولکول آب، یک مولکول قطبی است. سرهای قطبی مولکولهای صابون دور هم جمع میشوند و سرهای غیر قطبی نیز به دور از مولکولهای آب قرار میگیرند.
دمیدن هوا روی یک غشای صابونی شبیه دمیدن هوا در یک بادکنک است. در نتیجه برخورد مولکولهای هوا غشای صابونی منبسط و نازکتر میشود. کشش سطحی موجب میشود، مولکولهای آب صابون که داخل حلقه پلاستیکی در مجاورت هم قرار دارند، به هم نزدیکتر شده، در نتیجه حباب تشکیل شود.